何て奇抜な!こんなカラフルな料理、見たこと食べたことありますか?!
これは、タイの人々の間では有名かつ人気のイエンタフォー(紅腐乳麺)!
How eccentric it is! Have you ever seen or tried such a colorful dish?
This is noodle dish called YENTAFO which is one of the famous and popular food among the Thai people.
イエンタフォーとは、スープに紅腐乳(発酵食品)を使った麺料理。
YENTAFO is noodle dish that its soup is made with fermented food called 紅腐乳(red fermented bean curd).
J Pen restaurant
ということで、イエンタフォーで有名なとある一軒を訪問@チャンタブリー
Visited one of the famous restaurant for YENTAFO in Chanthaburi.
地元民で賑わうローカルなお店。良い〜雰囲気です!
Seems very popular with local people, good atmosphere.
ドリンクはグァバジュース。ビール、無いんですもの;;w
Ordered bottle of Guava juice, because no beer here...
そして、まずは麺をいただく前に軽くつまみます。
店頭でせっせか揚げられ、一口サイズにカットされた揚げ豆腐。
辛くて酸っぱいタレにつけて食べます。日本の厚揚げみたいなのね。
Some snacks before main dish
bite-size fried tofu with hot and sour sauce
小さな肉まん。うん、これも親しみのある味。
small manju with meat filling
では、イエンタフォー。それぞれ麺の種類と具材を選びます。
麺は平打ち・ワンタンのような短いヤツ・卵麺の3種がありました。
Let's try YENTAFO!
First of all, choose types of noodles and ingredients.
There are three types of noodles : wide, short(like won-ton) and egg.
で、私のチョイス。卵麺に具はシャコ!何て珍しい!
my choice : egg noodles with squillas. How unusual!
egg noodle
the other one : kind of won-ton
その他、デフォルトで入る具材も盛りだくさん!
ルークチン(魚肉団子)、練り天みたいなやつ、白クラゲ、レバーのような豚の血を固めたもの、かき揚げ、パックブーン(空芯菜)などボリューミィ。
Many other ingredients : fish ball, fish paste cake, jellyfish, block made by congealing pig's blood, tempura, water morning etc.
で、肝心のスープはというと。見た目ほどのインパクトのある味でも奇抜な味でもないんだ!塩気や旨味、そして酸味がきいた(ココがポイントかしら)あっさり味。それほど辛さもありません。
あっさりゆえ、好みでテーブルに置いてある定番調味料(唐辛子入りの酢・ナンプラー・粉唐辛子粉・砂糖など)で味付けして食べるのも◎
This soup doesn't taste as strong as it looks, it's not very eccentric.
salty, rich flavor and sour, not very hot.
So, we can also season it with the standard spices (vinegar with chilies, nam pal, red peppers, sugar) as we like.
世の中にはほんと、まだまだ知らないオモシロイ料理があるもんだ!(笑)
ごちそうさまでしたー!!
There are so many unknown food in the world! Thank you for a good meal!
★TBEX / タイ国政府観光庁
☆昼酒・一人酒の酒場での人間観察をイラストで綴ったブログ
「関西女の酒場放浪記(仮)」こちらもヨロシク!
★★★15/10/07更新★★★
YENTAFO is noodle dish that its soup is made with fermented food called 紅腐乳(red fermented bean curd).
J Pen restaurant
ということで、イエンタフォーで有名なとある一軒を訪問@チャンタブリー
Visited one of the famous restaurant for YENTAFO in Chanthaburi.
地元民で賑わうローカルなお店。良い〜雰囲気です!
Seems very popular with local people, good atmosphere.
ドリンクはグァバジュース。ビール、無いんですもの;;w
Ordered bottle of Guava juice, because no beer here...
そして、まずは麺をいただく前に軽くつまみます。
店頭でせっせか揚げられ、一口サイズにカットされた揚げ豆腐。
辛くて酸っぱいタレにつけて食べます。日本の厚揚げみたいなのね。
Some snacks before main dish
bite-size fried tofu with hot and sour sauce
小さな肉まん。うん、これも親しみのある味。
small manju with meat filling
では、イエンタフォー。それぞれ麺の種類と具材を選びます。
麺は平打ち・ワンタンのような短いヤツ・卵麺の3種がありました。
Let's try YENTAFO!
First of all, choose types of noodles and ingredients.
There are three types of noodles : wide, short(like won-ton) and egg.
で、私のチョイス。卵麺に具はシャコ!何て珍しい!
my choice : egg noodles with squillas. How unusual!
egg noodle
the other one : kind of won-ton
その他、デフォルトで入る具材も盛りだくさん!
ルークチン(魚肉団子)、練り天みたいなやつ、白クラゲ、レバーのような豚の血を固めたもの、かき揚げ、パックブーン(空芯菜)などボリューミィ。
Many other ingredients : fish ball, fish paste cake, jellyfish, block made by congealing pig's blood, tempura, water morning etc.
で、肝心のスープはというと。見た目ほどのインパクトのある味でも奇抜な味でもないんだ!塩気や旨味、そして酸味がきいた(ココがポイントかしら)あっさり味。それほど辛さもありません。
あっさりゆえ、好みでテーブルに置いてある定番調味料(唐辛子入りの酢・ナンプラー・粉唐辛子粉・砂糖など)で味付けして食べるのも◎
This soup doesn't taste as strong as it looks, it's not very eccentric.
salty, rich flavor and sour, not very hot.
So, we can also season it with the standard spices (vinegar with chilies, nam pal, red peppers, sugar) as we like.
世の中にはほんと、まだまだ知らないオモシロイ料理があるもんだ!(笑)
ごちそうさまでしたー!!
There are so many unknown food in the world! Thank you for a good meal!
★TBEX / タイ国政府観光庁
「関西女の酒場放浪記(仮)」こちらもヨロシク!
★★★15/10/07更新★★★
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